RECEPT: rodebietenpannenkoeken met spelt en hennepzaad
28 February 2017
Het is vandaag Pancake Day! En hoe dat beter vieren dan met overheerlijke pannenkoeken. Wij verzamelden enkele verrassende receptjes die je wellicht nog nooit geprobeerd hebt. Deze rodebietenpannenkoeken met spelt en hennepzaad, bijvoorbeeld.
Ingrediënten voor 8 – 10 stuks
- 1 grote of 2 middelgrote rode bieten, gekookt en geschild
- 100 g bloem
- 85 g volkoren speltmeel
- 2 – 3 el hennepzaag
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl zuiveringszout
- snuifje zout
- 1 tl vanillesuiker
- 1 el vloeibare honing, suiker of agavesiroop
- 2 grote eieren
- 2,5 dl yoghurt of kwark (naturel)
- 50 ml melk
- boter of olie, voor het bakken
Zo gemaakt
-
Rasp de rode bieten of maak er een egale puree van met behulp van een staafmixer.
-
Meng de bloem, het speltmeel, hennepzaad, bakpoeder, zuiveringszout, zout en de vanillesuiker in een kom. Klop de honing, eieren, yoghurt en melk door elkaar. Schenk de vloeistof over de droge ingrediënten en klop alles tot een egaal beslag (probeer niet te lang te roeren). Schep er tot slot de geraspte of gepureerde rode biet door.
-
Bak kleine (of middelgrote) pannenkoeken op gemiddeld hoog vuur in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Het is niet noodzakelijk om steeds nieuwe boter of olie toe te voegen tijdens het bakken; laat je leiden door je eigen smaak. Eventueel kun je wat olie of boter op een stuk keukenpapier doen en de pan daarmee licht invetten.
-
Draai de pannenkoeken als je ziet dat de bovenkant begint te stollen en de onderkant goudbruin is. Bak de andere kant nog circa 40 seconden.
- Serveer de pannenkoeken meteen, bijvoorbeeld met vanillekwark.
Uit: 'Pannenkoeken', Lise Finckenhagen (€ 14,95 via bol.com)
Ontdek hier meer verrassende pannenkoekenrecepten.